Luchtvochtigheidsmeters

Hanna Instruments is een van de weinige producenten die een breed gamma aan relatieve luchtvochtigheidsmeters aanbiedt. Kalibratie wordt uitgevoerd in de fabriek, waarbij gebruik gemaakt wordt van geavanceerde vochtigheidskamers, en afgestemd op drie verschillende punten (14, 50, 80 %), traceerbaar volgens een NIST-standaard. Elk model is specifiek ontworpen voor een specifieke omgeving of toepassing. Relatieve vochtigheidskalibratie is een zeer gevoelig proces dat speciale apparatuur en getraind personeel vereist. Hanna Instruments biedt ook kalibratiecertificaten aan voor alle relatieve vochtigheidsmeters.

Definitie

De hygrometer is een instrument dat gebruikt wordt om relatieve luchtvochtigheid (RH) te meten. Dat is de hoeveelheid waterdamp aanwezig in de lucht. Hygrometers zijn vaak beschikbaar in versies die ook de temperatuur meten, de zogenaamde thermo-hygrometers.

Relatieve luchtvochtigheid wordt uitgedrukt als de verhouding tussen de hoeveelheid waterdamp in de lucht en de hoeveelheid waarbij de lucht saturatie bereikt (100 %) op een bepaalde temperatuur.

Nauwkeurige en efficiënte RH-metingen

Hanna Instruments is een van de weinige producenten die een breed gamma aan relatieve luchtvochtigheidsmeters aanbiedt. De kalibratie wordt uitgevoerd in de fabriek, waarbij gebruik gemaakt wordt van grensverleggende vochtigheidskamers, en er wordt afgestemd op drie verschillende punten (14 %, 50 %, 80 %), traceerbaar volgens een NIST-standaard. Elk model is ontworpen rond een bepaald veld aan toepassingen en omgevingen. De HI93640 is een handmeter met een ingebouwde sensor die een verdikte dop heeft als bescherming tegen stoffige of ruwe omgevingen. Dit product is perfect geschikt voor het HVAC-veld.
Naast deze modellen met een capacitieve sensor, stelt Hanna Instruments de nieuwe HI9565 met resistieve sensor voor. Deze nieuwe hygrometer is ideaal voor serres en verpleegkundige toepassingen waar temperatuurbereiken niet hoog zijn en het relatieve vochtigheidsbereik klein is. Hiernaast slaat de elektrode de kalibratiegegevens op en is die vervangbaar door andere hygrometers. HI9565 meet ook het dauwpunt. De HI8666 compacte transmitter kan zowel relatieve luchtvochtigheid als temperatuursignalen uitzenden.

Hanna Instruments service

Relatieve vochtigheidskalibratie is een zeer delicaat proces dat speciale apparatuur en getraind personeel vereist. Hanna Instruments biedt ook kalibratiecertificaten aan voor alle relatieve vochtigheidsmeters. Hierdoor heeft de gebruiker vertrouwen dat de meter 100 % correct werkt op elk moment. Contacteer de technische dienst van Hanna Instruments België voor meer info.

Werkingsprincipe

Het meetsysteem bestaat uit een meter verbonden met een elektrode. De elektrode meet de elektrische capaciteit, een condensator uit polymeer of kunststof diëlektrisch materiaal met een vaste diëlektrische constante van 2 tot 15. Verhoogde luchtvochtigheid zorgt voor uitzetting van de diëlektrische, waardoor de platen met consequente variatie van de condensator zijn geometrie uiteengaan en zijn elektrische capaciteit vermindert. Deze veranderingen in elektrische capaciteit veroorzaken op hun beurt een frequentieverandering in de elektronica, wat resulteert in een frequentiemodulatie, die in functie is van de relatieve luchtvochtigheid. De frequentie wordt dan omgezet in spanning, die dan omgezet wordt in een relatieve vochtigheidswaarde getoond op het scherm.

De precisie van de hygrometers hangt vooral af van hoe goed hij bestand is tegen de volgende drie factoren: de eerste is de ‘lineaire fout’, veroorzaakt door de typische niet-lineariteit van RH-sensoren. Hanna Instruments’ hygrometers zetten de effecten van deze fout recht. Toch is het raadzaam om de meter regelmatig te kalibreren om de kans op deze terugkomende fout te verminderen. De tweede factor is de ‘temperatuurfout’, veroorzaakt door de variatie van de hygroscopische eigenschappen van het diëlektrische materiaal van de sensor als een functie van temperatuur. In feite is de verhouding tussen de hoeveelheid waterdamp in de diëlektrische en de relatieve luchtvochtigheid niet meteen proportioneel, maar varieert dit door de temperatuur. De derde factor is de ‘kalibratiefout’, veroorzaakt door een foutieve kalibratieprocedure.
Er zijn veel doe-het-zelfkalibratiekits op de markt. De meeste hebben een verzamelbekken dat twee verzegelde kamers en twee verschillende soorten zout bevat. Het is mogelijk om een bepaalde RH-waarde te simuleren door elke kamer met de correcte gedistilleerdwater en zoutoplossing te vullen.

Kalibratie

De RH-elektrode wordt eerst ondergedompeld in de lage RH-kamer tot deze gestabiliseerd is. De meter wordt dan gekalibreerd op de RH-waarde van de gebruikte kamer. De procedure wordt herhaald met de hoge RH-kamer. Aangezien RH dramatisch beïnvloed wordt door temperatuurveranderingen, geven kits een onnauwkeurige kalibratie omwille van de praktische moeilijkheden tijdens het uitvoeren van de kalibratie op een constante temperatuur. Geklimatiseerde kamers die verschillende vochtigheidsniveaus simuleren zijn de ideale oplossing om hygrometers nauwkeurig te kalibreren. Hygrometers worden ook gekalibreerd door gebruik te maken van twee verschillende RH-niveaus in deze kalibratieprocedure, en de nauwkeurigheid wordt dan gecontroleerd door ander RH-waarden in de kamer te simuleren.

Dauwpunt

Het dauwpunt wordt gedefinieerd als de temperatuur die lucht moet bereiken om condensatie (saturatie) te veroorzaken. Het dauwpunt hangt af van de aanwezige waterdampconcentratie, en dus ook van de relatieve luchtvochtigheid. De HI9565 meet niet enkel relatieve luchtvochtigheid, maar meet en toont ook automatisch het dauwpunt.